Trägen Vinner

Att spara för att leva & inte leva för att spara - del 1
 

Livet har lärt mig att det är viktigt att ”leva” gott både nu och senare i livet då vi aldrig vet vad som väntar kring hörnet. För att vi skall kunna leva gott senare så kan vi göra ”lite” avkall på levernet idag för att det skall bli mycket bättre sen.

Jag mår som bäst när jag lever i ”nuet” vilket jag ständigt får arbeta hårt med då jag oftast sinnesmässigt befinner mig i dåtid eller framtid. Jag har på senare år identifierat när jag är som mest i nuet och det mest tydliga exemplet är när jag får utforska världen genom resor och äventyr. Resor innebär massvis med nya intryck i form utav miljöer, människor och kulturer. Generellt sett så uppskattar jag snarare upplevelser än saker och ting under förutsättning att sakerna inte gör min levnadsstandard bekvämare.

Nog om det, nedan finner ni ett tips om hur man kan tänka gällande ett extra sparande inför framtiden genom att trolla lite med ert löneuttag under förutsättning att ni har en lön som överstiger 46 tkr per månad.

Löneuttag

De flesta har inte möjlighet att påverka sin månadslön men som arbetstagare har du möjlighet att välja mellan lön och löneväxling (avsättning till tjänstepension). Några saker man kan ta i beaktning är att man maximerar sin avsättning till den allmänna pensionen för 2021 vid ett löneuttag om 45 833 kr/mån. Brytpunkten för statlig skatt 2021 är 44 758 kr/mån (lön över denna nivå beskattas med 50 %). Om man tex har en lön om 55 tkr så kan det vara vettigt att löneväxla mellanskillnaden mellan 46 tkr – 55 tkr vilket innebär 9 tkr/mån. Sociala avgifter på tjänstepension är 24,26 % i stället för 31,42 %, denna mellanskillnad kan din arbetsgivare lägga till på summan som du löneväxlar vilket skulle innebära 644kr extra och totalt 9644 kr/mån i sparande till din framtida pension. Detta kapital kan vi tidigast komma åt from 55 års ålder och med en utbetalningstid om minst 5 år.  

Om du sparar långsiktigt till din pension och planerar dina framtida uttag så kommer detta kapital att beskattas med 30 % i framtiden i stället för 50 % om du skulle ta denna del som lön. Ponera att du aktiverar kapitalet i en aktiefond med 8 % avkastning per år fram tom pension så skulle kapitalet växa till nedanstående:

A - 15 år sparhorisont – 3 255 875 kr

B - 20 år sparhorisont – 5 487 427 kr

Om du sedan skulle ta ut kapitalet under 10 års tid (exkluderat avkastning under uttagsperioden) så skulle det motsvara en månadsintäkt före skatt:

A – 27 132 kr per månad

B – 45 728 kr per månad

I stället för att få ut 4500 kr netto mer per månad idag (lön) så aktiverar du hela kapitalet om 9000 kr och får på så vis hävstång på bruttolönesumman. Det fina i kråksången är att du är försäkrad hos din arbetsgivare för hela din lönesumma om 55 tkr om du skulle bli långtidssjuk etc. trots att du aktiverar 9 tkr i tjänstepension. Dvs försäkringsbolaget fortsätter att betala in din tjänstepensionspremie fram tom 65 års ålder vid sjukdom (dock ej löneväxlingen) samt att du erhåller ca 90 % av lön under din sjukdomsperiod.

Trolla gärna lite med er lön och siffor för löneväxling med en ränta på ränta kalkylator online för att motivera en förändring som kommer skapa en ro för framtiden.

Nästa del så kikar vi på fördelar med ett fåmansbolag (Aktiebolag).

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress